19 November 2018

Bordeaux-i projekt és P2P találkozó: fókuszban az energiagazdálkodás, az energiamegtakarítási verseny, a SECAP-ok ….és a bor

A Fenntartható Fenntartó – Compete4SECAP projekt harmadik projekt és második szakértők közötti (’peer-to-peer’, P2P) találkozójára Bordeaux-ban került sor 2019. november 6 és 8. között, a C4S francia partnere, a MT Partenaires Ingénierie szervezésében.

A partnerek 1,5 napos megbeszélésének középpontjában a projekt megvalósításának aktuális részletei és kihívásai, valamint a jövő évre tervezett tevékenységek álltak, különös tekintettel az év elejétől induló energiamegtakarítási versenyre. Ezt követően került sor a bevont önkormányzatok szakértőinek találkozójára, amely lehetőséget teremtett arra, hogy a jelen lévő szakértők mellett egymás között, egymás tapasztalatai alapján tisztázhassák fennálló kérdéseiket – akár az energiairányítási rendszerek, akár a SECAP-ok, akár a 2019. január 1-vel induló energiamegtakarítási versennyel kapcsolatban. A résztvevők az első napon a formálisabb előadások mellett csoportos villámrandi módszerével közvetlenül külföldi kollégáiktól gyűjthettek véleményeket és ötleteket, illetve kereshettek megoldásokat kérdéseikre, illetve oszthatták meg egymással szakmai tapasztalataikat, meglátásaikat.

A P2P képzés második napján a Bordeaux-i településtársulás, a Bordeaux Métropole adminisztratív központjában tájékozódhattak a régió és a város fejlesztéseiről. Ennek keretében ismerhették meg például a Muretain-i településtársulás ISO 50001 szerinti energiairányítási rendszerét és annak eredményeit (így például, hogy a tanúsítást követő két évben 13% energiát tudott az önkormányzat megtakarítani). A francia minőségügyi szervezet, az AFNOR a franciaországi ISO 50001-es tapasztalatokról számolt be, körbe járva a 2018-as szabványfrissítés újdonságait is, a C4S konzorciumot vezető lett EKODOMA pedig a projektben kidolgozott és használt online energiairányítási eszközt mutatta be. A nap második felében a jelen lévő szakértők kisebb csoportokban vitatták meg rotációs rendszerben az egyes részkérdéseket (ISO 50001, klímaadaptáció, energiamegtakarítási versenyek, finanszírozás)

A résztvevők az intenzív szakmai program mellett természetesen megismerkedhettek Bordeaux-val is, ami nem csak híres gasztronómiai központ, de UNESCO világörökségi helyszín is. Ebben egy esti borkóstoló is segítségükre volt, ami kétségkívül sikeres programpontnak bizonyult.

A találkozón Magyarországról mind a négy projektben részt vevő önkormányzat részéről részt vett egy-egy képviselő. A következő, azaz negyedik partnertalálkozót Budapesten szervezi a GreenDependent 2019 májusában.